Cercetare

Ce este Generation-Code®?

O preocupare importantă a proiectului GC RO este evaluarea științifică a activității noastre pentru a ne putea dovedi eficiența.

O preocupare importantă a proiectului GC RO este evaluarea științifică a activității noastre pentru a ne putea dovedi eficiența. Pentru aceasta am inițiat un proiect unic și amplu de cercetare in România, împreună cu ITP- Wendeburg, detalii în curând! 

Transmiterea traumei de la o generație la alta a fost deja dovedită clinic, în mai multe rânduri. Rezultatele cercetărilor de amploare relevă efectele traumelor îndurate de generațiile care au cunoscut războiul asupra dezvoltării psihologice a copiilor, a nepoților și a strănepoților acestora. Tulburările de atașament rezultate și consecințele lor pentru dezvoltarea identității unei persoane sunt explicate astăzi grație rezultatelor obținute de psihoterapie, de cercetările din patologia cerebrală, de epigenetică și neurobiologie. Incontestabilele efecte asupra calității vieții apasă asupra existenței multor indivizi, fără ca aceștia ori personalul de specialitate să poată veni cu soluții de diminuare sau de remediere a respectivelor consecințe asupra sufletului și corpului omenesc.

Un prim pas către cercetare a fost deja facut in 2015 

“Evaluarea eficacității terapiei de grup Generation Code”

Un studiu pilot în cooperare cu Universitatea Tehnică din Braunschweig

Studiu realizat de Mareike Dietz în colaborare cu Institutul pentru Procese Transgenerative Wendeburg – Sabine Lück și Ingrid Alexander

“Pentru a nu avea doar o percepție subiectivă a eficienței activității noastre, am salutat studiul pilot 2014/2015 realizat de Mareike Dietz ca parte a tezei sale de masterat la TU Braunschweig. Eficacitatea metodei a fost examinată în ceea ce privește reducerea incongruenței (Grosse Holtforth, Grawe și Tamcan, 2004), a poverii generale a simptomelor (Franke, 2014) și a creșterii satisfacției de viață (Fahrenberg, Myrtek, Schumacher și Brähler, 2000). Grupul de intervenție (participanții la seminariile Generation Code) și grupul de control (persoane în psihoterapie individuală, proceduri orientative) au fost întrebați cu privire la variabilele de mai sus înainte și după terapia de grup, precum și trei luni mai târziu (măsurători pre-post și de urmărire).

Mareike Dietz a dorit să afle dacă metoda funcționează și cum, sau dacă succesul poate fi, de asemenea, măsurat. Pentru a putea fundamenta teoretic efectul intervenției în ceea ce privește eliberarea dezvoltării identității blocate și întărirea abilităților de atașament și relaționare, ea a luat ca bază teoria consistenței a lui Grawe (2004) și a ales conceptul de incongruență descris în aceasta ca principal criteriu pentru studiu.

În calitate de dezvoltatori ai metodei Generation Code, am fost interesați în primul rând să aflăm dacă dizolvarea contractului de loialitate ar putea să consolideze și să îmbunătățească capacitatea persoanei în cauză, „rădăcinile” sale, și să reducă această incongruență în sensul unei discrepanțe între imaginea de sine actuală la care aspiră sau obiectivele de viață și sinele său autentic cu potențialul său blocat. Prin satisfacție în viață înțelegem faptul de a fi în armonie cu sine și cu propriile sentimente, ceea ce nu are nimic de-a face cu un sentiment constant de exaltare sau euforie. Pentru noi, fericirea este mai degrabă capacitatea de a accepta toate părțile propriei personalități ca aparținând propriei persoane și de a putea percepe propriile sentimente în toată profunzimea lor și de a le exprima în mod corespunzător, fără a fi la mila lor (a se compara și cu Arno Grün). Vedem aici o reducere a simptomelor și a stresului care rezultă ca o consecință a procesului de vindecare. Corpul nu mai trebuie să adăpostească sentimente care înainte nu puteau fi exprimate în mod adecvat sau percepute în mod conștient. În loc de a le exprima prin intermediul psihosomaticului, ca înainte, sentimentele care s-au „coagulat” în corp sunt eliberate și ridicate în conștiință. Un proces de integrare devine posibil.

Mareike Dietz a reușit să arate primele indicii ale eficacității metodei prin studiul său. A putut fi confirmat un efect de terapie pentru reducerea incongruenței, iar povara simptomelor a avut tendința de a scădea mai mult la participanții din grupul de intervenție decât la cei din grupul de control.

În general, suntem foarte încântați să vedem că acest studiu confirmă faptul că decodarea codului poate iniția un proces eficient de întregire. „Rădăcinile arborelui familial” sunt din nou abilitate să absoarbă o „hrană” bună și să o pună la dispoziție și ulterior pentru o dezvoltare și o maturizare psihologică sănătoasă.”